Kurser i boktryck

Lär dig ett flerhundraårigt hantverk

I vår kurs i boktryck får du lära dig de grundläggande kunskaperna för hantverket, både teorietiskt och praktiskt. Du får trycka en helt egen trycksak som du sedan får ta med dig hem, såklart. 

Pris 2400 kr, inkl material

Kursen består av 4 tillfällen à 3 timmar. Max tre deltagare per kurs. 

Hantverk

Lokalt

Miljötänk

Personligt

Del 1: Introduktion, materila & design

Vi börjar från början och lär oss hantverkets historia och språk. Du får lära känna tryckeriet och materialet som kommer användas under kursen. Du kommer också designa den lilla trycksak som du kommer tillverka under kursen.
Handsättning av typer hos Gammelhuset Tryckeri
Handsatt text från Gammelhuset tryckeri

Del 2: Handsättning & tryckpressen

Från design till trycksak. Vi går igenom typsnitt, typer och konsten att handsätta en text. Du får lära dig den rätta tekniken och slutligen sätta texten som du har designat för din trycksak.

 

Vi tar också en närmre titt på digelpressarna i tryckeriet och hur de fungerar. Du kommer blir tilldelad en, för kursen, egen tryckpress som blir din närmsta vän de kommande tillfällena.

Del 3: Tryckning

Dags att skrida till verket och trycka! Du får lära dig att ställa in maskinen och bli vän med den. Vi bekantar oss med våra miljövänliga färger, blandar färg och du får lära dig att få ett perfekt tryck.
En kliché från Gammelhuset tryckeri
En Heidelberg Vinge hos Gammelhuset tryckeri

Del 4:

Vid sista tillfället fortsätter vi att trycka och framförallt trycka en upplaga så att du får med dig ett gäng exemplar av din trycksak. Mot slutet av kvällen tar en gemensam fika och avslutar kursen tillsammans.

Vår maskinpark är återvunnen och delvis strömlös. Allt papper som vi vi använder är dessutom miljöcertifierat och återvunnet.