Kurser i boktryck

Lär dig ett flerhundraårigt hantverk

I vår kurs i boktryck får du lära dig de grundläggande kunskaperna för hantverket, både teorietiskt och praktiskt. Du får trycka en helt egen trycksak som du sedan får ta med dig hem, såklart. 

Pris 2400 kr, inkl material och fika.

Kursen består av 4 tillfällen à 3 timmar. Max tre deltagare per kurs. 

Hantverk

Lokalt

Miljötänk

Personligt

Kursdatum våren 2023

KURSSTART v.9 (torsdagar)

Varje tillfälle är kl 17.30-20.30. 

 • 2 mars
 • 9 mars
 • 16 mars
 • 23 mars

KURSSTART v.15 (tisdagar)

Varje tillfälle är kl 17.30-20.30.

 • 11 april
 • 18 april
 • 25 april
 • 2 maj

Boka din plats nu!

I samband med att du anmäler dig till en kurs får du ett mail med betalningsinformation. Så fort vi ser att din kursavgift har blivit betald och trillat in på vårt BG-konto kommer vi skicka en bekräftelse om att din plats är bokad.  


  Material för handsättning boktryck hos Gammelhuset Tryckeri

  Vecka 1: Introduktion, material & design

  Vi börjar från början och lär oss hantverkets historia och språk. Du får lära känna tryckeriet och materialet som kommer användas under kursen. Du kommer också designa den lilla trycksak som du kommer tillverka under kursen.

  Handsatt text hos Gammelhuset Tryckeri

  Vecka 2: Handsättning & tryckpressen

  Från design till trycksak. Vi går igenom typsnitt, typer och konsten att handsätta en text. Du får lära dig den rätta tekniken och slutligen sätta texten som du har designat för din trycksak. Vi tar också en närmre titt på digelpressarna i tryckeriet och hur de fungerar. Du kommer blir tilldelad en, för kursen, egen tryckpress som blir din närmsta vän de kommande tillfällena.

  Handdigel, tryckpress, hos Gammelhuset Tryckeri

  Vecka 3: Tryckning

  Dags att skrida till verket och trycka! Vi börjar med forminslutning där du får passa in din sättning i en pressram. Du får lära dig att ställa in tryckpressen och bli vän med den. Vi jobbar med att få ett jämnt tryck, lappningsteknik och att få en bra infärgning. Vi bekantar oss med våra miljövänliga färger och du får lära dig att få ett perfekt tryck.

  Boktryck hos Gammelhuset Tryckeri

  Vecka 4: Tryckning forts. & avslutning

  Vid sista tillfället fortsätter vi där vi slutade veckan innan med tryckning. Vi avslutar vår sista lektion med avläggning och bekantar oss lite ytterligare med kast och typer. Mot slutet av kvällen tar en gemensam fika och avslutar kursen tillsammans .